Veel mensen vragen zich af: is gedroogd fruit gezond of niet? Sommige mensen denken dat gedroogd fruit dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen bevat als gewoon fruit. Maar anderen vinden dat er te veel suiker in zit, ze vinden het eigenlijk gewoon snoep en welke gedroogd fruit is gezond?
Het is daarom de vraag of er door het droogproces waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Bevat het een hoger suikergehalte dan vers fruit? Het is duidelijk dat vers fruit gezond is. Maar is gedroogd fruit een goede optie of kun je het beter bij de verse variant houden? Benieuwd naar het antwoord, lees dan dit blogartikel.
Wat is gedroogd fruit?
Fruit is zoet en sappig, maar het bederft snel. Door fruit te drogen blijft het een stuk langer houdbaar, vaak wel 6 tot 12 maanden. Dit proces gaat als volgt: als het fruit rijp is, wordt het geplukt en in de zon gedroogd. Vervolgens wordt het vocht eruit gehaald, anders zou het geen smaak meer hebben. Daarna wordt het meestal verpakt en is het klaar voor de verkoop.
Rozijnen zijn de meest populaire soort, maar ook pruimen, abrikozen, vijgen, dadels, mango’s, bananen en veenbessen zijn erg beroemd. Het komt vaak uit het Middellandse Zeegebied, voornamelijk uit landen als Tunesië en Turkije.
Goede bron van micronutriënten, vezels en antioxidanten
Gedroogd fruit is erg voedzaam. Een stuk bevat dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als vers fruit, maar dan compacter. Per gewicht heeft gedroogd fruit 3,5 keer meer vezels, vitamines en mineralen dan vers fruit. Daarom biedt één portie het grootste deel van de dagelijks aanbevolen inname van veel vitamines en mineralen, zoals foliumzuur. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het vitamine C-gehalte wordt bijvoorbeeld aanzienlijk verlaagd wanneer fruit wordt gedroogd. Wel bevat het veel vezels en is een geweldige bron van antioxidanten, vooral polyfenolen. Polyfenolen worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een verbeterde doorbloeding, verbeterde spijsvertering, verminderde oxidatieve schade en een verminderd risico op veel ziekten.
Gedroogd fruit in de Schijf van Vijf
Gedroogd fruit zonder toegevoegde suiker wordt in de Schijf van Vijf vermeld, “maar niet meer dan een handje vol per dag”. Vers fruit hoort natuurlijk ook in de Schijf van Vijf. Het wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal twee porties fruit per dag eten. Fruit bevat suiker, maar ook belangrijke voedingsstoffen.
Veel natuurlijke suikers en calorieën
Gedroogd fruit bevat vaak grote hoeveelheden natuurlijke suikers. Doordat water uit het fruit wordt gehaald, zijn alle suikers in een meer geconcentreerde vorm aanwezig. Om deze reden bevat het veel calorieën en suikers, waaronder glucose en fructose. Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte.
Rozijnen: 59%
Gedroogde pruimen: 38%
Dadels: 64-66%
Gedroogde abrikozen: 53%
Onder het volgende kopje wordt dieper ingegaan op rozijnen, een van de gezondste gedroogde fruitsoorten.
Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen
Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en verschillende gezondheid bevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben lage tot matige glycemische indexwaarden en een lage insuline-index. Dit betekent dat het eten van rozijnen geen enorme piek in de bloedsuikerspiegel of insulinespiegel veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat het eten van rozijnen kan zorgen voor:
- Een lagere bloeddruk;
- Minder ontstekingen en cholesterol in het bloed;
- verbetering van de bloedsuikerspiegel;
- Meer verzadiging.
Al deze factoren kunnen het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen verminderen.
Het verschil met vers fruit
In dit artikel gaat het over gedroogd fruit. Maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste verschillen met vers fruit?
Verschil in vitamine C: gedroogd fruit bevat net zoveel vezels, B-vitamines, antioxidanten en mineralen als vers fruit. Het vitamine C gehalte in vers fruit is wel hoger.
Gebruiksgemak: gedroogd fruit kun je als tussendoortje eten. Je hoeft het niet te bereiden, wat bij vers fruit (geschild of in blokjes) soms wel het geval is. Ook is het makkelijker te eten. Vers fruit is lastig, vooral buitenshuis of onderweg. Denk aan sap dat op je kleding druipt en plakkerige handen. Gedroogd fruit is meestal een stuk gemakkelijker mee te nemen.
Houdbaarheid: de gemiddelde houdbaarheid van gedroogd fruit is 6 tot 12 maanden. Dit kan handig zijn als je niet vaak fruit eet of alleen woont. Vers fruit is aan bederf onderhevig en blijft meestal maar een paar dagen tot een paar weken goed. Soms moet je vers fruit weggooien omdat het beschimmeld of vochtig is. Gedroogd fruit is veel minder riskant, en als het gebeurt, zal het pas na een paar maanden gebeuren.
Suikergehalte: rozijnen bevatten evenveel suiker als druiven. Maar waar je na tien druiven al vol zit, kun je meer rozijnen eten. Dit komt doordat de rozijnen zijn opgedroogd en geen vocht meer bevatten. Het risico bij gedroogd fruit is dat je snel te veel kunt eten, en daardoor onbewust veel suiker binnenkrijgt.
Toevoegen aan je maaltijd
Gedroogd fruit kan direct uit de zak worden gegeten. Het is een geweldige vervanging voor snoep. Ook voor je kinderen. Het is zoet en lekker, en het is ook rijk aan vitamines, mineralen en vezels.
Verder kun je het overal eten: op het werk, in de auto, op de bank voor de tv. Het smaakt heerlijk in een schaaltje magere yoghurt, zoals tuttifrutti. Dit is een mix van verschillende gedroogde vruchten. Lekker met ontbijtgranen als dessert of ontbijt.
Je kunt het ook toevoegen aan verschillende warme gerechten, zoals couscous of salades. Er zijn veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met dit type fruit.
Is gedroogd fruit nou gezond?
Is het ongezond om gedroogd fruit te eten? Nee, dat zeker niet. Helaas gaat wel de vitamine C verloren tijdens het drogen. Mineralen, zoals calcium, magnesium en fosfor blijven wel bewaard. Ook krijg je nog de nodige antioxidanten en vezels binnen. Hierdoor is de voedingswaarde behoorlijk hoog. Maar houd er rekening mee dat je meestal veel vitamine C uit fruit haalt. Veel mensen eten het juist omdat het een bron van deze vitamine is.
Bekijk alle onze soorten gedroogd fruit!