Beschrijving
Quinoa wordt beschouwd als het belangrijkste gewas in Zuid-Amerika en dat lijkt niet zo gek; het wordt daar naar schatting al zo’n 6000 jaar verbouwd! Zelfs de oude Inca’s aten al quinoa en verbouwden het al in het Andes-gebergte, op zo’n 4000 meter hoogte (en hoger) omdat mais daar niet goed meer wilde groeien. De belangrijkste landen die quinoa produceren zijn Peru, Bolivia en Ecuador. Inmiddels wordt het ook wel in Europa verbouwd.
De zaden lijken dus op graankorrels, maar zijn dat feitelijk niet. Er bestaat witte quinoa met kleine ivoorkleurige zaden en zwarte quinoa met wat grotere en donkere zaden. Er bestaat zelfs rode quinoa maar die is minder gangbaar.
In vergelijking met granen bevat quinoa relatief veel vitamine B2 en E en mineralen ijzer, koper, magnesium, foliumzuur en is het een bron van eiwitten en vezels. Verder bevat het veel onverzadigde vetzuren. Het bestaat ongeveer voor 15 procent uit eiwit, 6 procent vet, 60 procent koolhyrdraten, 3 procent vezel en 12 procent water.
Wist je dat?
- Het oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt
- Het officieel niet behoort tot de familie van granen (maar wel vaak op dezelfde manier als rijst en couscous gegeten wordt)
- Het ook gebruikt kan worden om een alcoholische drank van te maken
Ideaal als…
Vervanger van rijst in soortgelijke gerechten! Maar je kunt quinoa ook prima gebruiken als vervanger van vlees of vis om een vegetarische gerecht te maken. Ook kan het vermalen worden tot meel. Voordeeltje: Het bevat geen gluten!
| |
Voedingswaarde | Per 100 gram |
Energie in KJ/Kcal | 1544kJ/369Kcal |
Vetten | 6,2 |
Verzadigd | 0,7 |
Koolhydraten | 57,5 (6,7 suikers) |
Eiwitten | 13,8 |
Voedingsvezels | 8,2 |
Zout | 0,02 |
Ingrediënten:
100% quinoa
Allergenen:
Kan mogelijk sporen bevatten van gluten, andere noten, pinda’s en sesam.
Joke de Zoete –
Maak altijd 2x per week een frisse quinoasalade
Gerda Pietemans –
Heerlijk om mee te koken en super voordelig
Pieter Cohen –
Super voedzaam en snel geleverd