Superfoods: wat zijn het en wat zijn de voordelen?

De laatste jaren zijn ze ontzettend populair geworden in Nederland. Producten zoals chiazaad en gojibessen zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen en dragen bij aan een gezonde levensstijl. In dit artikel lees je wat superfoods precies zijn, welke soorten voedingsmiddelen hieronder vallen en hoe je deze het beste kunt eten.

Wat zijn het?

In de intro verklapten we het al een beetje; superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingsstoffendichtheid. Dit betekent dat deze voedingsmiddelen hoge gehaltes van mineralen, vitamines en antioxidanten bevatten die goed zijn voor de werking van lichaam en geest. Je kunt ze op verschillende manieren nuttigen. Zo kun je ze nemen als puree, gedroogd of in de vorm van pillen. Vooral in smoothies zijn ze een populair ingrediënt.

Voedingswaarden

Onderling kunnen superfoods sterk van elkaar verschillen in voedingswaarden, maar het is natuurlijk wel zo dat een voedingsmiddel pas een superfood is als deze hoog in voedingsstoffendichtheid is. In superfoods zitten onder andere de volgende voedingselementen:

  • Vitamines
  • Mineralen
  • Antioxidanten
  • Omega 3,6 en 9 vetzuren
  • Vezels
  • Proteïnes
  • Aminozuren

Populaire soorten

Er zijn talloze superfoods te vinden in Nederland. Toch zijn er slechts een paar superfoods die de kroon spannen wanneer het gaat om de gezondheidswaarden. Denk aan tarwegras, rauwe cacao of cacaonibs en chlorella. Alle drie zitten deze superfoods vol antioxidanten en aminozuren. Wist je bijvoorbeeld dat cacaonibs een antibacteriële werking hebben en de kans op gaatjes en tandbederf kunnen tegengaan? The more you know!

Voor een gezonde levensstijl

Als je op zoek bent naar manieren om gezonder te eten zijn superfoods een goede oplossing. Je kunt door superfoods te eten namelijk de dagelijkse inname van vitamines en mineralen verhogen zonder dat je een extreem dieet moet gaan volgen. Wel is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten voor een gezonde levensstijl, superfoods zijn dan ook een aanvulling op je dieet. Probeer ze eens een keer door je smoothies te mengen of in je havermout te verwerken, heerlijk! 

Bekijk onze superfoods!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *